sobota 17. srpna 2024

ŠIŠKA

 Když se řekne léto, vybaví se mi chata => les => borovice => šišky. Každé léto trávím na Vranově, kde máme chatu. Ta je schovaná ve stínu borovicového lesa. Vůně borovicové smůly a jehličí je přímo omamná. Stejně tak je omamné i množství šišek, co každé léto při bouřkách popadá. Bývá jich vždy hodně, a tak kromě lesních jahod, malin a borůvek sbíráme i šišky. :) A právě toto všechno mě inspirovalo při tvorbě dezertu pro letošní výzvu společnosti ETA ku příležitosti dalšího ročníku Foodblog roku. Vznikla tak šiška z lískooříškové pěny plná lesního ovoce. Myslím, že dokonale splňuje zadání. Přesně takto totiž vypadá moje "léto na talíři". 


Recept


Nugát

100 g pražených lískových ořechů

100 g mléčné čokolády

100 g moučkového cukru


Nugátové mousse

2 plátky želatiny

140 g plnotučného mléka

64 g žloutků

20 g krupicového cukru

200 g nugátu

200 g smetany


Lesní ovoce

250 g pyré z lesního ovoce

70 g krupicového cukru

6 g pektinu

125 g čerstvého lesního ovoce


Poleva

250 g čokolády 54%

50 g hroznového oleje

mandlové plátky

kakao

prachová bronzová barva


Lískové ořechy pražíme na 160°C asi 10-15 minut. Zbavíme je slupek. Pražené ořechy pomixujeme s moučkovým cukrem na pastu. Vmícháme rozpuštěnou čokoládu. Nugát nalijeme do nádoby vyložené potravinovou fólií a necháme ztuhnout v lednici. 

Mezitím připravíme vklad z lesního ovoce. Pyré nahřejeme na 40°C. Krupicový cukr smícháme s pektinem a vmícháme do pyré. Krátce povaříme a do pyré vmícháme čerstvé ovoce. Lijeme do připravené silikonové formy.

Na nugátové mousse uvaříme žloutkový krém. Krupicový cukr smícháme se žloutky a vmícháme do nahřátého mléka. Zahřejeme na teplotu 82°C. Nalijeme na nugát a pomocí ponorného mixéru vytvoříme emulzi. Zchladíme na 35°C. Smetanu vyšleháme a pomocí stěrky vmícháme k nugátu. Plníme do poloviny formy (ořech/ vajíčko), vložíme ovocný vklad a doplníme nugátovým mousse až po okraj formy. Necháme přes noc zamrazit. 

Čokoládu na polevu rozpustíme v mikrovlnné troubě a rozmícháme v ní olej. Do čokolády namáčíme nugátové mousse. Necháme ztuhnout v lednici. Mandlové plátky namáčíme do čokolády a lepíme na šišku. Kakao smícháme s bronzovým prachem a pomocí štětce naneseme na mandle. 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za milý komentář. :)