Když se řekne léto, vybaví se mi chata => les => borovice => šišky. Každé léto trávím na Vranově, kde máme chatu. Ta je schovaná ve stínu borovicového lesa. Vůně borovicové smůly a jehličí je přímo omamná. Stejně tak je omamné i množství šišek, co každé léto při bouřkách popadá. Bývá jich vždy hodně, a tak kromě lesních jahod, malin a borůvek sbíráme i šišky. :) A právě toto všechno mě inspirovalo při tvorbě dezertu pro letošní výzvu společnosti ETA ku příležitosti dalšího ročníku Foodblog roku. Vznikla tak šiška z lískooříškové pěny plná lesního ovoce. Myslím, že dokonale splňuje zadání. Přesně takto totiž vypadá moje "léto na talíři".
Recept
Nugát
100 g pražených lískových ořechů
100 g mléčné čokolády
100 g moučkového cukru
Nugátové mousse
2 plátky želatiny
140 g plnotučného mléka
64 g žloutků
20 g krupicového cukru
200 g nugátu
200 g smetany
Lesní ovoce
250 g pyré z lesního ovoce
70 g krupicového cukru
6 g pektinu
125 g čerstvého lesního ovoce
Poleva
250 g čokolády 54%
50 g hroznového oleje
mandlové plátky
kakao
prachová bronzová barva
Lískové ořechy pražíme na 160°C asi 10-15 minut. Zbavíme je slupek. Pražené ořechy pomixujeme s moučkovým cukrem na pastu. Vmícháme rozpuštěnou čokoládu. Nugát nalijeme do nádoby vyložené potravinovou fólií a necháme ztuhnout v lednici.
Mezitím připravíme vklad z lesního ovoce. Pyré nahřejeme na 40°C. Krupicový cukr smícháme s pektinem a vmícháme do pyré. Krátce povaříme a do pyré vmícháme čerstvé ovoce. Lijeme do připravené silikonové formy.
Na nugátové mousse uvaříme žloutkový krém. Krupicový cukr smícháme se žloutky a vmícháme do nahřátého mléka. Zahřejeme na teplotu 82°C. Nalijeme na nugát a pomocí ponorného mixéru vytvoříme emulzi. Zchladíme na 35°C. Smetanu vyšleháme a pomocí stěrky vmícháme k nugátu. Plníme do poloviny formy (ořech/ vajíčko), vložíme ovocný vklad a doplníme nugátovým mousse až po okraj formy. Necháme přes noc zamrazit.
Čokoládu na polevu rozpustíme v mikrovlnné troubě a rozmícháme v ní olej. Do čokolády namáčíme nugátové mousse. Necháme ztuhnout v lednici. Mandlové plátky namáčíme do čokolády a lepíme na šišku. Kakao smícháme s bronzovým prachem a pomocí štětce naneseme na mandle.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Děkuji za milý komentář. :)