úterý 7. dubna 2020

MRKVOVÝ CHLEBÍČEK

Letos jsem Velikonoce nepodcenila a důkladně jsem se na ně připravila. Sepsala jsem si celý seznam velikonočních receptů a musím říct, že se máte na co těšit! 
První z nich je svěží mrkvový chlebíček s pomerančovou kůrou, kořeněnou drobenkou a mrkvovým želé. Jeho vláčnost vás dostane do kolen a jeho vůně vás dorazí. :D 
Kdo se do něj pustí? 


Recept

Těsto

forma na biskupský chlebíček 30x11 cm

50 g žloutků
60 g bílků
150 g třtinového cukru
10 g rozpuštěného másla
20 g melasy
115 g slunečnicového oleje
150 g hladké mouky
8 g kypřícího prášku do pečiva
2 g perníkového koření
3 g jedlé sody
špetka fleur de sel
4 g pomerančové kůry
225 g strouhané mrkve

máslo 
polohrubá mouka

Drobenka

50 g hladké mouky
50 g másla
50 g mandlové mouky
50 g třtinového cukru
20 g lískooříškového praliné
špetka mletého nového koření
3 g fleur de sel

Mrkvové želé

130 g mrkvové šťávy (3 středně velké mrkve)
15 g citronové šťávy
40 g krupicového cukru 
4 g NH pektinu

Pomocí metličky lehce prošleháme žloutky s bílky a společně s třtinovým cukrem vyšleháme ručním šlehačem do pěny. Máslo rozpustíme, přidáme melasu a slunečnicový olej. Tekutinu nalijeme do vaječné pěny. Mouku, prášek do pečiva, perníkové koření, jedlou sodu prosejeme přes sítko a po částech přidáváme do těsta. Nakonec přidáme špetku soli fleur de sel, nastrouhanou pomerančovou kůru a mrkev. Těsto dáme na hodinu odpočinout do lednice. 
Formu na chlebíček vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou. Těsto nalijeme do formy asi 3 cm od okraje. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 30–40 minut. Necháme krátce vychladnout a vyklopíme z formy. 

Mezitím si připravíme kořeněnou drobenku. Všechny suroviny dáme do mísy a pomocí prstů propojíme. Sypkou drobenku dáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v předehřáté troubě na 150°C asi 10 minut. Necháme vychladnout a rozdrobíme na menší kousky. 

Na mrkvové želé si odšťavníme asi tři středně velké mrkve. Šťávu nalijeme do kastrůlku, přidáme citronovou šťávu a zahřejme na 40°C. Cukr smícháme s pektinem. Jakmile šťáva dosáhne 40°C, stáhneme z plotny, vmícháme cukr s pektinem, vrátíme na plotnu a zahříváme dál na 103°C. Necháme vychladnout a dáme do cukrářského sáčku. 

Vypouklou část chlebíčku seřízneme a lehce potřeme mrkvovým želé. Posypeme kořeněnou drobenkou a dozdobíme mrkvovým želé.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za milý komentář. :)