Slaný karamel je už fenomén. Pamatuji si však dobu, kdy se na něj lidé dívali se značnou nedůvěrou.
Přitom neznám snad lepší propojení sladkého a slaného. Postupně to pochopili i ostatní v mém okolí a slaný karamel se záhy stal žádanou lahůdkou.
Co si ale počít, když vám náhodou zbyde na dně skleničky trochu toho karamelu?
Přimíchejte ho do vloček, kokosových lupínků a mandlí, upečte, a máte naprosto božskou granolu!
Dejte si ji s mlékem, tvarohem, jogurtem nebo ji mlsejte jen tak. :)
Recept
Slaný karamel
200 g krupicového cukru
200 g másla
140 ml smetany
malá lžička Fleur de sel
Granola
300 ovesných vloček
100 g kokosových lupínků
100 g mandlových lupínků
80 g kokosového oleje
150 g slaného karamelu
Pokud slaný karamel nemáme v zásobě, jednoduše si ho připravíme. Abychom se vyhnuli tomu, že karamel bude prskat, je dobré, aby měla smetana i máslo pokojovou teplotu.
Na pánvičce necháme zkaramelizovat cukr, pomalu do něj přiléváme smetanu, a to za stálého míchání.
Karamel odstavíme z plotny, vmícháme do něj lžičku Fleur de sel, přidáme máslo.
Mícháme tak dlouho, dokud se karamel nespojí s máslem.
Přecedíme přes sítko, abychom se zbavili nežádoucích kousků tvrdého karamelu.
Nalijeme do skleniček a necháme vychladnout.
Ve velké míse smícháme vločky, kokosové lupínky a mandlové lupínky.
V kastrolku rozpustíme kokosový olej se slaným karamelem, nalijeme na vločky a důkladně promícháme.
Granolu rozprostřeme na plech vyložený pečícím papírem a sušíme hodinu v troubě předehřátí na 120°C. Každých 15 minut promícháme. Necháme vychladnout a plníme do skleniček.
Granola je take výborná jako jedlý dárek. :)
Recept
Slaný karamel
200 g krupicového cukru
200 g másla
140 ml smetany
malá lžička Fleur de sel
Granola
300 ovesných vloček
100 g kokosových lupínků
100 g mandlových lupínků
80 g kokosového oleje
150 g slaného karamelu
Pokud slaný karamel nemáme v zásobě, jednoduše si ho připravíme. Abychom se vyhnuli tomu, že karamel bude prskat, je dobré, aby měla smetana i máslo pokojovou teplotu.
Na pánvičce necháme zkaramelizovat cukr, pomalu do něj přiléváme smetanu, a to za stálého míchání.
Karamel odstavíme z plotny, vmícháme do něj lžičku Fleur de sel, přidáme máslo.
Mícháme tak dlouho, dokud se karamel nespojí s máslem.
Přecedíme přes sítko, abychom se zbavili nežádoucích kousků tvrdého karamelu.
Nalijeme do skleniček a necháme vychladnout.
Ve velké míse smícháme vločky, kokosové lupínky a mandlové lupínky.
V kastrolku rozpustíme kokosový olej se slaným karamelem, nalijeme na vločky a důkladně promícháme.
Granolu rozprostřeme na plech vyložený pečícím papírem a sušíme hodinu v troubě předehřátí na 120°C. Každých 15 minut promícháme. Necháme vychladnout a plníme do skleniček.
Granola je take výborná jako jedlý dárek. :)
Žádné komentáře:
Okomentovat
Děkuji za milý komentář. :)