sobota 25. května 2019

GRANOLA SE SLANÝM KARAMELEM

Slaný karamel je už fenomén. Pamatuji si však dobu, kdy se na něj lidé dívali se značnou nedůvěrou. 
Přitom neznám snad lepší propojení sladkého a slaného. Postupně to pochopili i ostatní v mém okolí a slaný karamel se záhy stal žádanou lahůdkou. 
Co si ale počít, když vám náhodou zbyde na dně skleničky trochu toho karamelu?
Přimíchejte ho do vloček, kokosových lupínků a mandlí, upečte, a máte naprosto božskou granolu!
Dejte si ji s mlékem, tvarohem, jogurtem nebo ji mlsejte jen tak. :)





Recept


Slaný karamel

200 g krupicového cukru
200 g másla
140 ml smetany
malá lžička Fleur de sel

Granola

300 ovesných vloček
100 g kokosových lupínků
100 g mandlových lupínků
80 g kokosového oleje
150 g slaného karamelu


Pokud slaný karamel nemáme v zásobě, jednoduše si ho připravíme. Abychom se vyhnuli tomu, že karamel bude prskat, je dobré, aby měla smetana i máslo pokojovou teplotu.
Na pánvičce necháme zkaramelizovat cukr, pomalu do něj přiléváme smetanu, a to za stálého míchání.
Karamel odstavíme z plotny, vmícháme do něj lžičku Fleur de sel, přidáme máslo.
Mícháme tak dlouho, dokud se karamel nespojí s máslem.
Přecedíme přes sítko, abychom se zbavili nežádoucích kousků tvrdého karamelu.
Nalijeme do skleniček a necháme vychladnout.

Ve velké míse smícháme vločky, kokosové lupínky a mandlové lupínky.
V kastrolku rozpustíme kokosový olej se slaným karamelem, nalijeme na vločky a důkladně promícháme.
Granolu rozprostřeme na plech vyložený pečícím papírem a sušíme hodinu v troubě předehřátí na 120°C. Každých 15 minut promícháme. Necháme vychladnout a plníme do skleniček.
Granola je take výborná jako jedlý dárek. :)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za milý komentář. :)