čtvrtek 31. ledna 2019

ČOKOLÁDOVÝ DEZERT S COINTREAU LIKÉREM

Nikdy! Nikdy se nechoďte vážit, když se vám zrovna v ledničce chladí tento dezert! Nikdy! 
Chuť na něj totiž vyhraje nad číslem, které jste právě viděli. A vy tak budete mít výčitky, ale zároveň budete nesmírně šťastní a spokojení, protože ten dezert za ty výčitky prostě stojí! :) A proč?
Protože obsahuje ganache z mléčné čokolády a lískooříškového praliné, kapku likéru Cointreau, uprostřed má vrstvičku křupavé palačinky s kandovaným pomerančem a to vše je namočené do hořké čokolády! A k tomu ten roztomilý tvar mini nanučků! :) 



Recept

 12 kusů

forma na mini nanuky 

dřívka
cukrářský teploměr

Pomerančová krustička 

15 g mléčné čokolády
50 g lískooříškového praliné
20 g másla
10 g kandovaného pomeranče
25 g křupavé palačinky Pailleté Feuilletine

Ganache praliné

100 ml smetany
25 g medu
220 g mléčné čokolády
80 g lískooříškového praliné
lžíce pomerančového likéru Cointreau

200 g hořké čokolády

Poleva

400 g hořké čokolády 54%

Zdobení

křupavá palačinka Pailleté Feuilletine


Nejprve si připravíme pomerančovou krustičku. Mléčnou čokoládu rozpustíme spolu s máslem v mikrovlnné troubě na 30 sekund. Promícháme a přidáme lískooříškové praliné. Kandovaný pomeranč nasekáme na drobné kousky, palačinku nalámeme a přimícháme do čokoládové směsi.
Vylijeme na pečící papír nebo silikonovou pečící fólii, přikryjeme druhým papírem či fólií a rozválíme pomocí válečku do tenké vrstvy silné asi 3 mm.
Dáme na plech a odneseme krustičku chladit do mrazáku - alespoň na hodinu.

Nyní si připravíme ganache praliné. Smetanu, med a mléčnou čokoládou rozehříváme po půl minutě v mikrovlnné troubě. Mezi ohřevy vždy promícháme. Ohříváme tak dlouho, dokud nám nevznikne hladká a lesklá směs. Přidáme lískooříškové praliné, pomerančový likér a promícháme.
Dáme na půl hodiny chladit do lednice.

Mezitím si vytemperujeme 200 g hořké čokolády, kterou následně vytřeme formu na nanuky.
Čokoládu pomalu rozpouštíme v mikrovlnné troubě a neustále kontrolujeme její teplotu pomocí cukrářského teploměru. Teplota musí dosáhnout 45°C.
Nyní musí čokoláda vychladnout na 26°C a znovu ji lehce zahřeme na 28°C.
Pomocí štětce vytřeme vytemperovanou čokoládou formu (lepší je udělat silnější vrstvu čokolády) a dáme vychladit na 10 minut do lednice.

Praliné ganache vyšleháme a naplníme do cukrářského sáčku.
Formu plníme do poloviny. Nyní přijde na řadu pomerančová krustička, ze které vykrojíme obdélníky o rozměrech 5x3 cm. Ty klademe do formy přímo na ganache. Do formy po tomto kroku zasuneme dřívko. Zbylou část formy zaplníme ganache. Pomocí špachtle zahladíme a zbavíme se přebytečné náplně. Dáme chladit do lednice alespoň na 2 hodiny.

Nyní vytemperujeme čokoládu na polevu. Postup bude stejný jako u předešlé temperace.
Čokoládu pomalu rozpouštíme v mikrovlnné troubě a neustále kontrolujeme její teplotu pomocí cukrářského teploměru. Teplota musí dosáhnout 45°C.
Nyní musí čokoláda vychladnout na 26°C a znovu ji lehce zahřeme na 28°C.
Čokoládu si přelijeme do vysoké sklenice, ve které se nám budou nanuky lépe namáčet.

Nanuky "vyloupneme" z formy a namáčíme do vytemperované čokolády. Čokoládu zespodu důkladně otřeme o hranu sklenice a dáme na plech vyložený pečícím papírem nebo silikonovou pečící fólií. Posypeme křupavou palačinkou. Uchováváme v chladu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za milý komentář. :)