neděle 15. prosince 2019

LÍSKOOŘÍŠKOVÝ DEZERT S BRUSINKAMI A POMERANČEM

Nikdy! Nikdy se nechoďte vážit, když se vám zrovna v ledničce chladí tento dezert! Nikdy! 
Chuť na něj totiž vyhraje nad číslem, které jste právě viděli. A vy tak budete mít výčitky, ale zároveň budete nesmírně šťastní a spokojení, protože ten dezert za ty výčitky prostě stojí! A proč?
Protože obsahuje ganache z mléčné čokolády a lískooříškového praliné, kapku likéru Cointreau, uprostřed má náplň z brusinek a pomeranče, a to vše je namočené do hořké čokolády! A k tomu ten roztomilý tvar mini nanučků! Tomu se zkrátka nedá odolat ani kdybyste moc chtěli! :) 




Recept

 12 kusů

forma na mini nanuky 

dřívka
cukrářský teploměr



Brusinková náplň

200 g čerstvých brusinek
1 menší bio pomeranč
100 g cukru
50 ml vody
2 lžíce Cointreau likéru

Ganache praliné

100 ml smetany
25 g medu
220 g mléčné čokolády
80 g lískooříškového praliné
lžíce pomerančového likéru Cointreau

200 g hořké čokolády

Poleva

400 g hořké čokolády 54%

Zdobení

čokoláda
lyofilizované brusinky


Nejprve si připravíme brusinkovou náplň. Pomeranč pod horkou vodou vydrhneme kartáčkem a ponoříme do kastrolu s vroucí vodou. Vaříme 10 minut. Pomeranč omyjeme a nakrájíme na drobné kostičky. Brusinky omyjeme a také krájíme na drobné kousky.
Ovoce s cukrem a vodou dáme do kastrolku a vaříme do zhoustnutí. Nakonec přidáme pomerančový likér. Necháme vychladnout.

Nyní si připravíme ganache praliné. Smetanu, med a mléčnou čokoládou rozehříváme po půl minutě v mikrovlnné troubě. Mezi ohřevy vždy promícháme. Ohříváme tak dlouho, dokud nám nevznikne hladká a lesklá směs. Přidáme lískooříškové praliné, pomerančový likér a promícháme.
Dáme na půl hodiny chladit do lednice.

Mezitím si vytemperujeme 200 g hořké čokolády, kterou následně vytřeme formu na nanuky.
Čokoládu pomalu rozpouštíme v mikrovlnné troubě a neustále kontrolujeme její teplotu pomocí cukrářského teploměru. Teplota musí dosáhnout 45°C.
Nyní musí čokoláda vychladnout na 26°C a znovu ji lehce zahřeme na 28°C.
Pomocí štětce vytřeme vytemperovanou čokoládou formu (lepší je udělat silnější vrstvu čokolády) a dáme vychladit na 10 minut do lednice.

Praliné ganache vyšleháme a naplníme do cukrářského sáčku.
Formu plníme do poloviny. Nyní přijde na řadu pomerančová krustička, ze které vykrojíme obdélníky o rozměrech 5x3 cm. Ty klademe do formy přímo na ganache. Do formy po tomto kroku zasuneme dřívko. Zbylou část formy zaplníme ganache. Pomocí špachtle zahladíme a zbavíme se přebytečné náplně. Dáme chladit do lednice alespoň na 2 hodiny.

Nyní vytemperujeme čokoládu na polevu. Postup bude stejný jako u předešlé temperace.
Čokoládu pomalu rozpouštíme v mikrovlnné troubě a neustále kontrolujeme její teplotu pomocí cukrářského teploměru. Teplota musí dosáhnout 45°C.
Nyní musí čokoláda vychladnout na 26°C a znovu ji lehce zahřeme na 28°C.
Čokoládu si přelijeme do vysoké sklenice, ve které se nám budou nanuky lépe namáčet.

Nanuky "vyloupneme" z formy a namáčíme do vytemperované čokolády. Čokoládu zespodu důkladně otřeme o hranu sklenice a dáme na plech vyložený pečícím papírem nebo silikonovou pečící fólií. Posypeme křupavou palačinkou. Uchováváme v chladu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za milý komentář. :)