sobota 4. srpna 2018

MALINOVÉ ÉCLAIRS S RŮŽÍ

Nedávno jsem přemýšlela, jaké vůně nám přináší léto. Pro mě je to třeba vůně borovic, vody, hříbků, meruněk, popadaných švestek, lesních jahod a malin. 
Když se poštěstí, tak i vůně letního deště. A ten mi prostě odjakživa voní po růžích. 
Jenže poslední dobou moc neprší, a tak jsem to svoje voňavé léto prostě vzala a přimíchala do éclairek. Výsledkem je malinový krém s kapkou růžové vody. :)




Recept

Těsto

100 ml vody
150 ml mléka
3 g soli
7 g krupicového cukru
160 g másla
160 g hladké mouky
5 vajec

Krém

3 g práškové želatiny
12 ml vody
110 ml malinového pyré
80 g krupicového cukru
15 ml citronové šťávy
2 vejce
150 g másla
1 - 2 lžičky růžové vody (podle preferencí:)

Zdobení

potahovací hmota Callebaut
růžová potravinářská barva Wilton
piping gel
lyofilizované maliny

V kastrolku smícháme vodu, mléko, sůl, cukr a máslo. Máslo se musí rozpustit.
Vše přivedeme k varu, přidáme mouku, vše důkladně vařečkou promícháme a odpalujeme pět minut (= za stálého míchání se nám na dně kastrolku vytvoří slabá vrstva napáleného těsta). Těsto by se nemělo lepit ke stěnám a mělo by tvořit kouli. Po pěti minutách stáhneme z plotýnky a necháme vychladnout. Těsto by mělo být vlažné. Postupně do něj vmícháme vajíčka.
Těsto plníme do cukrářského sáčku a trezírovací špičkou o průměru 1, 5 cm. Éclairky stříkáme na plech vyložený pečícím papírem nebo pečící fólií. Velikost může být malá - 8 cm, střední - 10 cm nebo velká - 12 cm (tu peču nejčastěji). Pečeme v předehřáté troubě na 200°C 10 minut, pak ztlumíme na 170°C a pečeme dalších 20 minut.
Necháme vychladnout.

Tip: Doporučuji pořídit si do trouby teploměr, teplotu pečlivě sledovat a případně regulovat.
Hlavně v první polovině pečení hraje teplota klíčovou roli. :)

Želatinu smícháme s vodou a necháme nabobtnat. V kastrolku smícháme malinové pyré, citronovou šťávu, cukr a vejce. Za důkladného míchání přivedeme k varu. Teplotu snížíme, přidáme želatinu a mícháme, dokud se nerozpustí. Necháme ještě krátce probublat.
Směs přecedíme přes sítko a ihned do ní vmícháme máslo. Důkladně mícháme, dokud se máslo zcela nerozpustí. Přidáme růžovou vodu a opět promícháme. Krém dáme ztuhnout do ledničky, nejlépe přes noc.

Vychladlé éclairky otočíme a zespodu pomocí zoubkaté trezírovací špičky proděravíme. Krém vyndáme z lednice a vyšleháme. Plníme do cukrářského sáčku se stejnou špičkou, kterou jsme proděravěli éclairky.
Plníme krémem. Pokud krém vytéká z dírek, přebytečnou náplň odstraníme nožem. Éclairky otočíme "bříškem" dolů a necháme ztuhnout v ledničce.

Potahovací hmotu si obarvíme růžovou gelovou potravinářskou barvou, vyválíme a pomocí oválné papírové šablony vykrajujeme požadovanou velikost. Oválkem pokryjeme éclairku, potřeme piping gelem a ozdobíme lyofilizovanými malinami. Skladujeme v ledničce. :)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za milý komentář. :)