sobota 16. června 2018

MADLENKY S LÍSKOOŘÍŠKOVÝM PRALINÉ

Když jsem pekla svoje první madlenky a nebyla v tom pečení ještě tak zběhlá, byla jsem strašně nervózní, když se mi na nich udělaly pupíky a vůbec nebyly pěkně rovné a souměrné! 
To bylo něco na mě! Madlenky jsem fotila pupíkama dolů, aby nebyly vidět... :D 
Teď už ale vím, že právě to dělá madlenku madlenkou, a tak tu máte poctivé pupíkaté madlenky plněné lískooříškovým praliné. :) 



Recept na 12 madlenek


Lískooříškové praliné

200 g  lískových oříšků
100 g krupicového cukru
2 g fleur de sel

Těsto

1 velké vejce
75 g krupicového cukru
15 g medu
30 ml mléka
100 g másla
100 g hladké mouky
5 g prášku do pečiva
20 g lískooříškového praliné

Zdobení a dokončení

sekané lískové oříšky
lískooříškové praliné

Troubu předehřejeme na 200°C. Lískové oříšky dáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme 5-10 minut. Jakmile oříšky vychladnou, můžeme z nich snad odrolit šlupku.

Na pánvičce rozehřejeme krupicový cukr na karamel. Míchat začneme v momentě, kdy se na povrchu začnou tvořit karamelové skvrny. Přidáme sůl fleur de sel.
Horký karamel nalijeme na oloupané oříšky a necháme vychladnout.
Oříšky v karamelu nalámeme a ve výkonném mixéru rozmixujeme na hladkou pastu.

Máslo dáme do kastrůlku a zahříváme tak dlouho, dokud nezíská světle hnědou barvu a nezačně vonět po oříškách.
Vejce s cukrem našleháme do pěny, přidáme mléko a med, nakonec mouku s práškem do pečiva.
Jakmile se všechny ingredience spojí, přidáme máslo s lískooříškovým praliné a opět důkladně promícháme. Těsto necháme odpočívat jeden den na chladném místě.

Troubu předehřejeme na 210°C
Formu na madlenky vymažeme máslem a vysypeme moukou. Formu si dáme na váhu a do každé madlenky odvážíme 30 g těsta. Posypeme nasekanými lískovými oříšky.
Pečeme v předehřáté troubě 30 sekund na 210°C, ztlumíme na 170°C a pečeme ještě 4 minuty.
Necháme zcela vychladnout. Pomocí stříkačky plníme lískooříškovým praliné. :)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za milý komentář. :)