středa 27. června 2018

KARAMELOVÉ ÉCLAIRS

Každý jistě zná karamelový větrník z odpalovaného těsta... A taky takovou tu karamelovou šlehačku, kterou má v sobě, žejo?! No, tak přesně na to teď zapomeňte, nostalgické vzpomínky na dětství odložte stranou... protože tu mám naprosto dokonalé karamelové éclairs!
Tento božský dezert plněný karamelovým krémem z mascarpone, potahovaný vanilkovou polevou a zdobený maličkými karamelkami... nemá jedinou chybu! 



Recept

Těsto

100 ml vody
150 ml mléka
3 g soli
7 g krupicového cukru
160 g másla
160 g hladké mouky
5 vajec 

Krém

3 g práškové želatiny
12 ml vody
120 g krupicového cukru
150 ml smetany
2 g fleur de sel
75 g másla
250 g mascarpone

Zdobení

potahovací hmota Callebaut
hnědá potravinářská gelová barva Wilton
piping gel
minikaramelky Marks&Spencer

V kastrolku smícháme vodu, mléko, sůl, cukr a máslo. Máslo se musí rozpustit. 
Vše přivedeme k varu, přidáme mouku, vše důkladně vařečkou promícháme a odpalujeme pět minut. Těsto by se nemělo lepit ke stěnám kastrolku a mělo by tvořit kouli. Po pěti minutách stáhneme z plotýnky a necháme vychladnout. Těsto by mělo být vlažné. Postupně do něj vmícháme vajíčka.
Těsto plníme do cukrářského sáčku s trezírovací špičkou o průměru 1, 5 cm. Éclairky stříkáme na plech vyložených pečícím papírem nebo pečící fólií. Velikost může být malá - 8 cm, střední - 10 cm nebo velká - 12 cm (tu peču nejčastěji). Pečeme v předehřáté troubě na 200°C 10 minut, pak ztlumíme na 170°C a pečeme dalších 20 minut.

Necháme vychladnout. 

Želatinu smícháme s vodou a necháme nabobtnat. Na pánvičce necháme zkaramelizovat cukr, který začneme míchat až v okamžiku, kdy se objeví první karamelové skvrnky. Pomalu přiléváme smetanu. Přidáme špetku fleur de sel a stáhneme z plotny. Vmícháme máslo a následně karamel přecedíme přes sítko, abycho v krému neměli cukrové hrudky. Do mísy si nachystáme mascarpone, ke kterému za stálého šlehání přiléváme karamel o teplotě 45°C . Krém dáme ztuhnout do ledničky.

Vychladlé éclairky otočíme a zespodu pomocí zoubkaté trezírovací špičky proděravíme. Krém vyndáme z lednice a vyšleháme. Plníme do cukrářského sáčku se stejnou špičkou, kterou jsme proděravěli éclairky. Plníme krémem. Pokud nám krém vytéká z dírek, přebytečnou náplň odstraníme nožem. Éclairky otočíme "bříškem" dolů a necháme ztuhnout v ledničce.

Potahovací hmotu si obarvíme hnědou gelovou potravinářskou barvou Wilton, vyválíme a pomocí oválné šablony vykrajujeme požadovanou velikost.Oválkem pokryjeme éclairku, potřeme piping gelem a ozdobíme malými karamelkami. Skladujeme v ledničce. :)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za milý komentář. :)