pondělí 18. června 2018

CITRONOVÉ TARTALETKY S BEZOVÝM ŽELÉ

Vím, že je už černý bez odkvetlý... a tak se tento recept stává poněkud méně aktuálním. Dokonce původní nápad ozdobit tartaletky bezovými květy jsem musela maličko upravit, a ozdobit je místo toho zelenými bezovými kuličkami. :) 
Za moji opozdilost mě snad omlouvá jedině to, že mě tato kombinace napadla až po všeobecném šílenství okolo bezových sirupů. A tak, lehce inspirovaná královskou svatbou, jsem se pustila do přípravy vanilkových tartaletek s bezovým želé a jemným citronovým krémem. 
Samotnou mě překvapilo, že i když je bez pouze v tenké vrstvě, je opravdu výrazný a vůbec není upozaděný kyselkavým citronovým krémem. Vše se krásně doplňuje a je to prostě něco! :)




Recept

Těsto 

250 g hladké mouky
150 g másla
90 g moučkového cukru
30 g mandlové mouky
1 vejce
lžička vanilkového extraktu
špetka soli

Bezové želé 


Citronový krém

100 g krupicového cukru
80 ml citronové šťávy
2 vejce
150 g másla pokojové teploty

Zdobení a dokončení

bílá čokoláda - rozehřátá
nasekané pistácie
květy černého bezu nebo jiné jedlé květy - nemusí být


Veškeré ingredience na těsto smícháme na vále a vypracujeme hladké těsto. 
Těsto necháme ztuhnout alespoň hodinu v ledničce.
Po menších částech těsto vyvalujeme do tloušťky 2 - 3 mm a vykrajujeme kolečka o průměru 10 cm. Tato kolečka vkládáme do ráfků o průměru 7 cm, důkladně vymačkáme do krajů a přebytečné těsto odřízneme nožem. 
Dno tartaletek propíchneme vidličkou a dáme na chvíli zmrazit - stačí cca 10 minut. 
Tartaletky pečeme na plechu vyloženém pečícím papírem nebo pečící fólií na 170°C asi 10 - 15 minut. Necháme zcela vychladnout. 

TIP: Abych docílila rovných okrajů u tartaletek, používám obyčejnou škrabku na brambory. :) 
Zbavím se tak všech nerovností, které mi vadí. 

Bezové želé jsem si připravila podle Kuchařky ze Svatojánu.

Na citronový krém smícháme v malém kastrůlku krupicový cukr, citronovou šťávu a vejce. Metličkou důkladně promícháme a pomalu za stálého míchání zahříváme na 85°C. Po dosažení této teploty citronový krém stáhneme z plotny, přecedíme přes sítko do vyšší nádoby a necháme zchladnout na 55°C. Jakmile se dostaneme na tuto teplotu, přidáme máslo a pomocí tyčového mixéru 10 minut mixujeme. I když se 10 minut může zdát jako dlouhá doba, opravdu se vyplatí ji dodržet.
Krém je pak neskutečně jemný. :) 

Připravené tartaletky vymažeme bílou čokoládou - tartaletky pomaleji navlhnou. 
V tenké vrstvě na dno tartaletek rozetřeme bezové želé. Zalijeme citronovým krémem. 
A pomocí stěrky zahladíme povrch tak, aby byl rovný. 
Zdobíme nasekanými pistáciemi a jedlými květy.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za milý komentář. :)