úterý 24. dubna 2018

ÉCLAIRS SE ZELENÝM JABLKEM A CITRONOVOU TRÁVOU

Uplynulo několik měsíců od posledního přidaného receptu.
Proč? 
Protože jsem psala bakalářskou práci a učila se na státní závěrečnou zkoušku. 
Byly to náročné měsíce, a tak na psaní blogu a focení dezertů nebylo ani pomyšlení. 
Nicméně jsem zkoušky úspěšně zvládla! Těšila jsem se tedy, jak si odpočinu, jak si budu dělat co chci, jak bude svět hezčí... ale on je pořád stejný a já se od státnic ještě nezastavila, natož abych odpočívala...
Navíc se mi teď přiblížily přijímací zkoušky a mě zase čeká učení...
Zároveň se mi však hlavou honí nápady na jarní dezerty. A ráda se s Vámi o ty nápady podělím. :)






Recept

Těsto

100 ml vody
150 ml mléka
3 g soli
7 g krupicového cukru
160 g másla
160 g hladké mouky
5 vajec

Krém

3 g práškové želatiny
12 ml vody
110 ml jablečného pyré (zelené jablko)
10 ml citronové šťávy
15 g nasekané citronové trávy
2 vejce
150 g másla

Zdobení

potahovací hmota Callebaut
zelená gelová barvička Wilton
piping gel
sladká směs Síla květů od značky Sonnentor


V kastrolku smícháme vodu, mléko, sůl, cukr a máslo.
Máslo se musí rozpustit. Přivedeme k varu, přidáme mouku, vše důkladně varečkou promícháme a odpalujeme pět minut. Těsto by se nemělo lepit ke stěnám kastrůlku a mělo by tvořit kouli.
Po pěti minutách stáhneme z plotýnky a necháme vychladnout. Těsto by mělo být vlažné. Postupně do něj vmícháme vajíčka.
Těsto plníme do cukrářského sáčku s trezírovací špičkou a průměru 1, 5 cm.
Éclairky stříkáme na plech vyložený pečícím papírem nebo pečící fólií.
Velikost ćlairs může být malá - 8 cm, střední - 10 cm nebo velká - 12 cm (tu peču nejčastěji).
Pečeme v předehřáté troubě na 200°C 10 minut, pak ztlumíme na 170°C a pečeme dalších 20 minut.
Necháme vychladnout.

Želatinu necháme nabobtnat ve vodě.
Jablečné pyré, citronovou šťávu, citronovou trávu rozmícháme s vejci a za stálého míchání přivedeme k varu. Teplotu snížíme, přidáme želatinu a mícháme, dokud se nerozpustí. Necháme ještě krátce probublat.
Směs přecedíme přes sítko a ihned do ní vmícháme máslo. Důkladně promícháme a dáme zthunout do ledničky. Nejlépe přes noc.

Krém našleháme a naplníme do cukrářského sáčku s malou trezírovací špičkou. Do spodní strany éclairs uděláme tři dírky, které plníme krémem. Přebytečný krém seškrábneme nožem.
Potahovací hmotu obarvíme, vyválíme na 3-4 mm a podle papírové šablony vykrajujeme oválky.
Oválky klademe na éclairs, potřeme piping gelem, dozdobíme sušenými květy.
Skladujeme v ledničce.

UložitUložit

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za milý komentář. :)