úterý 26. září 2017

ŠÍPKOVÉ ÉCLAIRS

Recept, který vás možná inspiruje k podzimní procházce a ke sběru šípků na marmeládu.
Přesně takovou procházku jsme minulý týden podnikly s maminkou,
a je to pořádná fuška nasbírat dva košíky! Nebudu lhát, nebavilo mě to! :D 
Nicméně člověk je alespoň na čerstvém vzduchu a domácí marmeláda je prostě nejlepší! 
Navíc ta šípková je opravdová lahůdka, a proto jsem se rozhodla,
že ji zvolím jako náplň do éclairs. 
Hned několik lidí nezávisle na sobě potvrdilo, že se jedná o naprostou delikatesu. :)
Upečte a můžete posoudit sami. ;) 

Recept

Těsto

100 ml vody
150 ml mléka
8 ml vanilkového extraktu
3 g soli
7 g krupicového cukru
160 g másla
160 g hladké mouky
5 vajec

Krém

3 g práškové želatiny
12 ml vody
110 g šípkové marmelády
2 vejce
150 g másla

Zdobení

potahovací hmota (Callebaut)
růžová gelová barva (Wilton)
piping gel
sušená poupata růže
cukrářské zlato

V kastrolku smícháme vodu, mléko, vanilkový extrakt, sůl, cukr a máslo.
Máslo se musí rozpustit. Přivedeme k varu, přidáme mouku, vše důkladně vařečkou promícháme a odpalujeme pět minut. Těsto by se nemělo lepit ke stěnám kastrolku a mělo by tvořit kouli.
Po pěti minutách stáhneme z plotýnky a necháme vychladnout. Těsto by mělo být vlažné.
Postupně do něj vmícháme vajíčka.
Těsto plníme do cukrářského sáčku s trezírovací špičkou o průměru 1, 5 cm.
Éclairky stříkáme na plech vyložených pečícím papírem nebo potravinářskou fólií.
Velikost může být malá - 8 cm, střední - 10 cm nebo velká - 12 cm (tu peču nejčastěji).
Pečeme v předehřáté troubě na 200°C 10 minut, pak ztlumíme na 170°C a pečeme dalších 20 minut.
Necháme vychladnout.

Želatinu necháme nabobtnat ve vodě.
Marmeládu smícháme s vejci a přivedeme za stálého míchání k varu,
ztlumíme, přidáme želatinu a mícháme dokud se nerozpustí. Necháme ještě krátce probublat.
Směs přecedíme a ihned do ní vmícháme máslo.
Dáme ztuhnout do ledničky. Nejlépe přes noc.

Krém našleháme a naplníme do cukrářského sáčku. Do spodní strany éclairs uděláme tři dírky,
 které plníme krémem. Přebytečný krém seškrábneme nožem.
Cukrářskou hmotu obarvíme, vyválíme a podle šablony vykrajujeme oválky.
Ty klademe na éclairs, potřeme piping gelem, dozdobíme růží a zlatem.
Skladujeme v ledničce. :)



Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za milý komentář. :)