sobota 1. dubna 2017

KÁVOVÁ TARTALETKA/ TARTE INFINIMENT CAFÉ

Mé největší cukrářské vzory jsou dva:
Dokonalá cukrárna Ladurée a božský Pierre Hermé.
Čas od času si prohlížím jejich krásné kuchařky a mám chuť na všechno. 
Při posledním listování mě ale nejvíce oslovila
kávová tartaletka od Pierra.
U nás doma všichni zbožňujeme všechno kávové.
Kávu vlastně vůbec nepijeme, ale ve sladkém bychom se po ní utloukli. :)
A tyto tartaletky jsou opravdu "echt kávové", 
nejsou přeslazené, všechno do sebe perfektně zapadá,
 a výsledkem je dokonalý dezert.



Recept

Těsto

250 g hladké mouky
150 g másla
90 g moučkového cukru
30 g mandlové mouky
vejce
špetka soli
lžička vanilkového extraktu

Kávová šlehačka

3 plátky želatiny
500 ml smetany 
35 g mleté kávy
15 g krupicového cukru

Kávová ganache 

195 g bílé čokolády
140 ml smetany
15 g mleté kávy

Silná káva

150 ml horké vody
50 g mleté kávy

Kávový sirup

60 ml vody
60 g krupicového cukru
100 ml silné kávy

cukrářské piškoty


Veškeré ingredience na těsto zpracujeme na vále.
 Hladké těsto dáme ztuhnout do lednice alespoň na hodinu.
Těsto po menších částech vyvalujeme a dáváme do formiček na tartaletky. 
Dno propíchneme vidličkou.
(Z uvedené dávky jsem udělala 24 tartaletek o průměru 6 cm. 
Můžete ale také udělat jednu velkou o průměru 26 cm.)
Pečeme na 170°C asi 10 - 12 minut. 
Necháme vychladnout.

Smetanu, kávu a cukr přivedeme k varu. Povaříme 2 minuty a přecedíme.
Želatinu necháme nabobtnat ve studené vodě, 
vyždímáme a vmícháme do horké šlehačky.
Dáme chladit do ledničky přes noc.
(Pokud spěcháte, stačí hodina v mrazáku.)


Bílou čokoládu se smetanou a kávou necháme rozpustit v mikrovlnce.
(Po půl minutě vždy promícháme.)
Necháme vychladnout.

Připravíme silnou kávu, kterou přecedíme.

Cukr s vodou necháme přivést k varu. Přidáme silnou kávu, promícháme.
Necháme vychladnout.

Na dno tartaletek dáme první vrstvu kávové ganache.
Na ni pokládáme cukrářské piškoty nakrájené na plátky 0, 5 cm,
 namočené v kávovém sirupu.
Zakryjeme druhou vrstvou kávové ganache.
Dáme na hodinu chladit.

Z lednice nebo z mrazáku vytáhneme kávovou šlehačku,
 kterou vyšleháme do krému.
Zdobíme tartaletky.
Skladujeme v lednici. 



2 komentáře:

  1. Obdovuji všechny, kteří si s tím vařením a pečením umí takto krásně vyhrát. Já si vždy řeknu, že upeču něco fakt famózního a buď se to vůbec nepovede, nebo je to takový ten průměr. Ale vypadá to vážně nádherně. :)

    Mohu se jen zeptat, kde se dá sehnat mandlová mouka? Děkuji. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já děkuji za pochvalu! :) To chce cvik, trpělivost a vždycky mít dobrou náladu. :D Bez té bych to mohla rovnou hodit do koše. :D :) Pokud spotřebujete kilo mandlové mouky, jsem spokojená s tou z www.monacoint.com
      Pokud ne, zašla bych do jakékoli zdravé výživy. Měli by ji tam mít po 250 g. A nebo si těch pár mandliček na tartaletky můžete pomlít doma v mixéru. ;)

      Vymazat

Děkuji za milý komentář. :)