pondělí 18. dubna 2016

SUŠENKY S TONKA FAZOLKOU A MAKADAMOVÝMI OŘECHY

Sušenky s čím? 
Tonka fazolka je semínko vysokého stromu Silovoň obecný
který roste v Jižní Americe. 
V kuchyni lze fazolku tonka využít
k dochucování dezertů, zmrzliny, čokolády...
Vůně připomíná sladkou vanilku, hořké mandle,
 skořici i muškátový oříšek zároveň.
Pokud v ní naleznete oblibu,
získáte dezerty s nádechem exotiky,
a je dost možné, že ji začnete přidávat do všeho. :)


Recept

110 g másla
100 g krupicového cukru
100 g třtinového cukru
70 g  nasekaných makadamových ořechů
1 vejce
půl lžičky jedlé sody
220 g hladké mouky
1 nastrouhaná tonka fazolka

Máslo a oba cukry vyšleháme, přidáme vejce a nastrouhanou tonka fazolku.
Mouku smícháme s jedlou sodou a nastrouhanou fazolkou a mícháme dál.
Nakonec do těsta přidáme oříšky.
Každou sušenku si odvážíme. Měla by mít 10 g. :) 
Z těsta tvoříme kuličky, které na plechu jemně zploštíme.
Pečeme na 170°C asi 8 minut.

Nevšední chuť tonka fazolky se v sušenkách plně rozvine až druhý den.
Pokud jste ale netrpěliví, nevadí. Sušenky jsou dobré jakýkoli den. :)

2 komentáře:

  1. Dobrý den, recept na sušenky vypadá moc dobře :) Můžu se zeptat kde jste fazole tonka kupovala? Já na internetu většinou narazím na velká balení a to se mi kupovat nechce. Děkuji za odpověď Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den :) Fazolky jsem kupovala tu: http://www.prodejbylin.cz/tonka_boby_plod/index.html Těch 50 g opravdu stačí, je tam kolem dvaceti fazolek. :)

      Vymazat

Děkuji za milý komentář. :)