neděle 3. dubna 2016

JAHODOVÉ CUPCAKES S TYMIÁNEM

Onehdá jsem si vzpomněla na loňské léto,
kdy jsem si v jednom tom horkém dni objednala 
malinovou limonádu s tymiánem.
Byla tak výborná, že jsem si ji musela udělat i doma.
A jak jsem na ni vzpomínala, napadlo mě, 
že by nebylo marné tu chuť promítnout i do nějakého dezertu.
A pak si říkám, proč maliny? 
Proč ne třeba jahody?
A jak tam dostanu ten tymián? 
Tolik otázek pro jednoho člověka... :D 
Tady máte řešení. :)


Recept

( na 12 cupcakes)

125 g hladké mouky
125 g krupicového cukru
půl lžičky jedlé sody
125 g másla
2 vejce
lžička vanilkového extraktu
2 lžíce mléka
(lze přidat nasekané lístky tymiánu - dle chuti)

Tymiánový sirup

60 ml vody
100 g krupicového cukru
2 lžíce citronové šťávy
8 - 10 snítek čerstvého tymiánu

Krém

2 bílky
90 g krupicového cukru
200 g másla
2 - 4 lžíce jahodového pyré
lžíce tymiánového sirupu

Všechny ingredience na cupcakes smícháme a šleháme do hladkého těsta.
Plníme do 3/4 papírových košíčků. 
Pečeme v předehřáté troubě na 170°C asi 20 minut.
Necháme vychladnout.

Vodu, cukr, citronovou šťávu a tymián dáme do kastrůlku.
Přivedeme k varu a vaříme asi 8 - 10 minut, dokud sirup nezhoustne.
Necháme vychladnout, pak sirup přecedíme.

Bílky s cukrem šleháme ve vodní lázni, dokud se na metlách netvoří špičky.
Necháme vychladnout. 
Přidáme máslo a šleháme tak dlouho, dokud se vše nespojí a nevznikne nám hladký krém.
Přidáme jahodové pyré, sirup a opět šleháme.
Krém plníme do cukrářského sáčku, špičku jsem použila od firmy Wilton č. 104.
Teď vám nabízím dvě možnosti. 
První - do cupcaku vyhloubíme dírku, a do té nalijeme tymiánový sirup. 
Dírku zamázneme trochou jahodového krému, 
aby se nám dobře tvořil střed růžičky.
Druhá - celý cupcake poléváme tymiánovým sirupem. 
Počkáme, až se sirup vsákne, a poté zdobíme.


Jak na zdobení

Doporučuji shlédnout video z blogu Call me cupcake .
Je tam vše krásně vidět, a tak to určitě zvládnete napoprvé . :) 



4 komentáře:

  1. Ta kombinace jahod a tymianu zni skvele! Jenom mam obavy z meringue butter creamu, nejak porad nejsme kamaradi, ach jo.
    http://myintrovertedkitchen.com/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A jakto, že se nekamarádíte? :) Třeba bych poradila ;)

      Vymazat
  2. Zatim se mne vzdycky srazil, potvora. Nevim, cim to je, bilky byly vychladle, maslo pokojove teploty... :-/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono to trvá poměrně dlouho než se vše spojí tak, aby vznikl krásně nadýchaný krém. Nevzdávejte to a šlehejte, šlehejte a šlehejte. Také se mi to stalo - vytrvalost se tu vyplatí. :)

      Vymazat

Děkuji za milý komentář. :)