neděle 3. dubna 2016

FIALKOVÝ SIRUP A FIALKOVÝ CUKR

Na fialkový sirup jsem měla zálusk už loni.
To jsem fialky ale nějak promeškala,
 a tak jsem na ně uspořádala výpravu letos.
Z první výpravy jsem si donesla 50 g fialek na sirup, z druhé půl hrníčku na cukr, 
a chystám se ještě na jednu.
Třetí výprava na fialky je z toho důvodu, 
že všechny vyrobené produkty jsou tak moc výtečné,
že prostě potřebujeme zásobu na celý rok. :) 

Fialkový sirup

50 g fialkových květů
150 ml vroucí vody
300 g krupicového cukru
šťáva z půlky citronu

Fialky zbavíme stopek, dáme do mísy a zalijeme 150 ml vroucí vody.
Zakryjeme ubrouskem a louhujeme 24 hodin.
Další den fialky s vodou nalijeme do kastrůlku, přidáme krupicový cukr,
a ve vodní lázni vaříme zhruba 20 minut - dokud sirup nezhoustne.
Přecedíme, necháme vychladnout a plníme do sklenic.
Skladujeme v lednici, kde sirup vydrží až jeden rok.
Doporučuji fialkovou limonádu, kdy sirup naředíme minerálkou
a doplníme kostkami ledu. Je velmi osvěžující. :)



Fialkový cukr

půl hrnku fialkových okvětních lístků 
400 g krystalového cukru

Okvětní lístky fialek otrháme a promícháme s krystalovým cukrem.
Směs nasypeme do mixéru a vše důkladně promixujeme.
Cukr rozprostřeme na plech s pečícím papírem a necháme proschnout.

Tento recept sem nedávám jen tak pro nic za nic! 
Těšte se na pokračování, kde fialkový cukr využijete. :) 
Tak, a teď honem na fialky! Ať neodkvetou. 

5 komentářů:

  1. Odpovědi
    1. Asi půl malého mikrotenového sáčku :D :)

      Vymazat
  2. Vypadá to krásně, ostatně jako všechny ostatní recepty. ;-) Dnes jsem zkoušela dělat cukr, je krásně fialový, jen teda moc nevoní po fialkách, spíš asi jako kytka. :D ( nedovedu si to vysvětlit, než jsem fialky začala mixovat s cukrem tak voněly). Už se moc těším na fialkové recepty!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A můžu se ještě zeptat, děláš ještě nějaké jiné sirupy? Markéta

      Vymazat
    2. Vážně? :D A je cukr dobře vysušený? :) Recepty budou brzy, slibuji. :)
      A na sirupy se také můžeš těšit. ;)

      Vymazat

Děkuji za milý komentář. :)