pátek 11. března 2016

PALMIERS

Tak na ně konečně došlo! 
Moje maminka o nich básní už hrozně dlouho. Aspoň dva roky.
Ale pořád se neměl nikdo k tomu, aby je udělal.
Až jsem sebrala veškeré síly a odvahu a pustila se do nich.
Teď se tluču do hlavy, že jsem to neudělala už dřív.
Jsou totiž máslové, karamelové a zakroucené. :) 

Jsem si vědoma, že se tyto sušenky dělají z normálního listového těsta,
ale já měla nachystané obrácené listové těsto,
a tak vám popisuji recept na něj. :) 
Na chuti se nic nemění. Jen postup je trochu jiný. ;)


Recept

(asi 1 kg těsta)

Tukové těsto

375 g másla
150 g hladké mouky

Vodánek

150 g vody
1/2 lžičky octa
15 g soli
350 g hladké mouky
110 g rozpuštěného másla

Máslo s moukou šleháme tak dlouho, dokud se nám v míse nezačne tvořit koule.
Z té vyválíme čtverec o tloušťce 2 cm. 
Zabalíme do potravinové fólie a dáme chladit asi na hodinu. 
Ingredience na vodánek zpracujeme, vyválíme opět čtverec o tloušťce 2 cm. 
Zabalíme a dáme chladit.
Tukové těsto vytáhneme z ledničky a rozválíme tak,
 aby vznikl čtverec dvakrát větší než vodánek.
Do středu tukového čtverce vložíme diagonálně vodánkový čtverec 
a přeložíme přes něj rohy. Pečlivě uzavřeme.
Balíček rozválíme do obdélníku - třikrát delší než široký. 
Zabalíme a dáme chladit.
Proces rozvalování a překládání zopakujeme a znovu chladíme.
Poslední překládání provedeme před tím než budeme s těstem pracovat.

Teď záleží na vás kolik sušenek budete chtít dělat.
Já si vzala půlku těsta - sušenky na čtyři plechy. Zbytek se dá zamrazit. :) 

Palmiers

obrácené listové těsto
krupicový cukr

Polovinu těsta rozdělíme na tři části. 
Z každé vyválíme obdélník o tloušťce 3-4 mm.
Podsypáváme krupicovým cukrem.
Z obou stran srolujeme ke středu. Dáme chladit.
Plechy vyložíme pečícím papírem. 
Z válečků krájíme proužky tlusté 0,5 cm. 
Dáváme na plech alespoň 2 cm od sebe. Posypeme krupicovým cukrem. 
Pečeme v předehřáté troubě na 220°C 6 - 8 minut.


2 komentáře:

  1. Tak tohle musím vyzkoušet, přítel je neskutečně miluje :)

    OdpovědětVymazat
  2. Mňam!! Tak teď bych si palmiers dala také, jsou moje oblíbené :)

    Poshlife

    OdpovědětVymazat

Děkuji za milý komentář. :)