sobota 5. března 2016

ČOKOLÁDOVÝ DORT S MARACUJA KRÉMEM

Pokud pravidelně sledujete foodblogy a odebíráte všemožné kulinářské časopisy,
jistě vám neunikla cukrářská výzva, kterou vyhlásil časopis APETIT.
Samozřejmě jakmile jsem tuto výzvu viděla, hned jsem začala přemýšlet,
jaký dort udělám.
V poslední době jsem okouzlená kombinací čokolády a maracuji.
O chuti jsem tedy dlouho nepřemýšlela.
Horší bylo, jak ho nazdobit, aby byl dobrý, krásný a originální.
Ač potahovaným dortům zrovna nefandím, nemohla jsem jinak.
Tento nápad jsem v hlavě nosila už dlouho, a tak by byl hřích to nezkusit. :) 

HLASUJTE PROSÍM ZDE chcete -li. :)


Recept

Těsto

125 g čokolády ( 55% )
125 g másla
125 g moučkového cukru
6 vajec
lžička vanilkového extraktu
100 g krupicového cukru 
125 g hladké mouky

Troubu předehřejeme na 190°C.
Nachystáme si dortovou formu (22 cm) - dno vyložíme pečícím papírem,
stěny vytřeme máslem.
V mikrovlnce nebo ve vodní lázni rozehřejeme čokoládu.
Necháme vychladnout.
Mezitím oddělíme žloutky a bílky.
Z bílku vyšleháme tuhý sníh, do kterého postupně přidáváme krupicový cukr.
Ve druhé míse vyšleháme máslo s moučkovým cukrem, přidáme žloutky 
a rozpuštěnou čokoládu. 
Sníh postupně vmícháme do těsta. 
Nakonec stěrkou zapracujeme přesátou mouku.
Dáme péct asi na 35 - 45 minut.
Necháme vychladnout.

Pokud chcete nízký dort, stačí vám jeden korpus. Já pekla dva. :) 


Krém

5 bílků
180 g krupicového cukru
440 g másla
10 - 12 lžic pyré z maracuji

Ve vodní lázni šleháme bílky s krupicovým cukrem,
dokud se na metlách nezačnou tvořit špičky.
Necháme vychladnout.
Postupně vmícháme máslo. Šleháme tak dlouho, dokud krém není hladký.
Nakonec přidáme pyré.

Sestavení a zdobení dortu

1 kg bílé potahovací hmoty
gelové barvičky
 ( světle žlutá, tmavě žlutá, oranžová, červená)
vodka
cukrářské zlato (není nutné) 

Oba korpusy rozřízneme na půl - vzniknou nám čtyři části.
Postupně mažeme krémem a přiklápíme jedno patro po druhém.
Vršek dortu a boky potřeme krémem jen zlehka.
Dáme chladit.

Potahovací hmotu vyválíme a potáhneme s ní celý dort.
Hmotu zahladíme a na krajích zapracujeme.
Nachystáme si barvičky - ty rozpustíme ve vodce.
Barvy stačí opravdu málo. Čím víc vodky, tím světlejší barva.
Houbičkou (sehnala jsem v cukrářských potřebách) nanášíme jednotlivé barvy.
Začínáme od nejsvětlejší až po nejtmavší. Vrstvíme v "mapách" po celé ploše dortu.
Nakonec dozdobíme cukrářským zlatem.

Dort je výtečný od samého začátku, ale pokud se naleží,
 jedná se opravdu o luxusní záležitost. :)



2 komentáře:

  1. ahoj prosím tě, kolik je potřeba kusů maracuji na předepsané množství pyré? Nebo se dá koupit už hotové?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já měla koupené hotové z internetu. :) Na www.monacoint.com . Ale myslím, že dva kousky by mohly stačit. :)

      Vymazat

Děkuji za milý komentář. :)