čtvrtek 5. listopadu 2015

CIDER CUPCAKES S WHISKEY

Recept skrz naskrz provoněný podzimem. :) 
Vláčné těsto z jablečného Cideru, uvnitř zkaramelizovaná jablka, 
a nahoře krém s kapkou whiskey. :) 
Poslední dobou mě baví dávat do dezertů alkohol, jsou pak takové pikantnější. 



Recept

Těsto

80 g másla
1 vejce
250 ml podmáslí
180 g tmavého třetinového cukru
60 g krupicového cukru
lžička vanilkového extraktu
300 g hladké mouky
lžička skořice
1/2 lžičky muškátového oříšku
1 a půl lžičky jedlé sody
250 ml jablečného Cideru

Náplň

3 lžíce másla
2 velká jablka nakrájená na kostičky
45 g tmavého třtinového cukru
lžička skořice
lžička vanilkového extraktu
lžíce kukuřičného škrobu
2 lžíce whiskey

Krém

2 bílky 
90 g krupicového cukru
250 g másla
lžička skořice
lžička vanilkového extraktu
2 lžíce whiskey

Máslo rozpustíme, necháme vychladnout. 
Přidáme vejce, cukry, podmáslí, vanilku a šleháme.
V míse smícháme mouku, skořici, muškátový oříšek a sodu. 
Postupně přidáváme do tekuté směsi. Nakonec přidáme Cider.
Těsto plníme do 2/3 košíčků. Pečeme při 170°C asi 15 - 20 minut. 

Jablka oloupeme, nakrájíme na drobné kostičky.
Máslo rozpustíme, přidáme jablka, cukr, vanilku, 
skořici a necháme probublávat asi 10 minut.
Kukuřičný škrob rozmícháme ve whiskey a přilijeme k jablkům.
Povaříme ještě 3 minuty, stáhneme z plotýnky a necháme vychladit.

Bílky s cukrem vyšleháme ve vodní lázni dotuha. Necháme vychladnout.
Přidáme máslo a vyšleháme do pěny. Přidáme skořici, vanilku, whiskey.

Do cupcaků vydlabeme důlek, naplníme jablky a nazdobíme krémem. :)



4 komentáře:

  1. Kde je v kremu maslo?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pardon! Já si toho nevšimla... muselo mi vypadnout. Hned opravím a doplním. :) Děkuji za upozornění. ;)

      Vymazat
  2. Dobrý den, prosím vás máte někde přesnější popis jak udělat krém? Jen, že nevím jakou má mít máslo teplotu, jestli zašlehat po větších či menších kusech, jak dlouho to zhruba trvá a tak? Děkuji za odpověď. P.S. moc se mi Vaše recepty líbí, obzvlášť ty cupcaky :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den :) Takže: do kastrolku dáte bílky a cukr a nad párou budete šlehat tak dlouho, dokud nebude vzniklý sníh opravdu tuhý - na metličkách budou tuhé špičky. :) Vyndejte z vodní lázně a nechte vychladnout tak, aby nebyl kastrolek ze spodu teplý. Máslo by určitě mělo mít pokojovou teplotu, nakrájené na kostičky a do vychladlého sněhu ho můžete dát všechno a šlehat tak dlouho, dokud se vše nespojí a nevznikne vám světlý našlehaný krém :) Někdy se může stát, že krém působí sraženým dojmem - to se stane nejčastěji, když je máslo ještě studené - tak nepropadat panice a šlehat a šlehat a šlehat a ono se to spraví. ;) Pak krém ochuťte a je to. :)
      Děkuji za pochvalu a kdyby něco, tak se ptejte. ;)

      Vymazat

Děkuji za milý komentář. :)