úterý 6. října 2015

MARCIPÁNOVÝ KOLÁČ S HRUŠKAMI V BÍLÉM VÍNĚ

Ano, opět dlouhý název. 
Ale jak jinak vystihnout to všechno, co je v receptu dobré?
A to jsem tam ještě neuvedla mandle a vanilku.
Tento koláč je tak úžasně podzimní, a tak úžasně chutný a voňavý a krásný, 
že prostě za vyzkoušení stojí. :)


Recept

Pošírované hrušky
5 hrušek
150 g krupicového cukru
1 vanilkový lusk
šťáva z jednoho citronu
7 hřebíčků v celku
750 ml bílého vína
100 ml vody

Celé hrušky oloupeme, stopku necháme, odstraníme bubáka. :) 
Do kastrolu nalijeme víno, vodu, citronovou šťávu, přidáme hřebíček,
 cukr, rozpůlený a vyškrabaný vanilkový lusk. 
Hrušky vložíme do lázně a vaříme 40 - 50 minut. 
Necháme vychladnout.

Těsto
3 vejce
80 g cukru
185 g marcipánu
75 g másla
75 ml mléka
70 g plátků mandlí
1/2 lžičky jedlé sody
1/2 prášku do pečiva
175 g hladké mouky
špetka soli
3 lžíce řeckého jogurtu
lžička mandlového extraktu

Vejce s cukrem vyšleháme.
Marcipán, máslo a mléko rozpustíme a vymícháme do hladkého krému, 
který přidáme do vaječné pěny.
 Mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a mandle smícháme a přidáváme do těsta.
Nakonec přidáme i jogurt a mandlový extrakt.
Formu na dort (23 cm) vymažeme máslem a po obvodu vyskládáme plátky mandlí. 
Do formy nalijeme těsto, naskládáme hrušky a pečeme na 170°C asi 50 - 60 minut. 
 V polovině pečení, koláč přikryjeme pečícím papírem.
Po vytažení z trouby necháme vychladnout, poté pocukrujeme.



3 komentáře:

  1. Ten vypadá dokonale a marcipán miluji :))
    Dostala jsem na koláč chuť!

    Nela z Beauty Charm
    GIVEAWAY - O krásné šperky

    OdpovědětVymazat
  2. Vypadá fantasticky :-) Jestli to dobře chápu, tak máslo a marcipán rozpustíme v mléce. Ale jak, ve vodní lázni nebo zahříváme na plotýnce? Lenka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji! ;) Ano ano. Všechny tyto suroviny zahříváme na plotýnce v kastrolku. :) Doplním i do receptu. :)

      Vymazat

Děkuji za milý komentář. :)