úterý 21. července 2015

PISTÁCIOVÉ ÉCLAIRS

Nevím, jak je to možné...
Pokaždé, když se pustím do nového receptu skončím u následujících příchutí:
 karamel, vanilka, káva, máta a pistácie. Asi lepší chutě prostě neznám. :) 
A pistácie dodají zákuskům krásný zelený nádech.
Tyto éclairs byly navíc označené za "nebe".
Bylo o nich i řečeno, že "nic lepšího neexistuje". 
To si prostě musíte upéct. :)


Recept

Těsto

120 g  hladké mouky
100 ml vody
100 ml mléka
80 g másla
10 g moučkového cukru
špetka soli
4 vejce

Pistáciová pasta

125 g mletých pistácií
30 g mletých mandlí
60 g moučkového cukru
3 lžíce vody
lžička mandlového extraktu
2 lžíce arašídového oleje BOHEMIA OLEJ )

Krém

400 ml mléka
4 žloutky
80 g krupicového cukru
1 vanilkový lusk
30 g kukuřičného škrobu
25 g másla

lžíce pistáciové pasty
125 g másla
lžička mandlového extraktu

Pistáciový fondán

125 g bílého fondánu
lžíce vody
80 g bílé čokolády
30 g pistáciové pasty

pistácie na dozdobení

Pasta a krém
Nejdříve si připravíme pistáciovou pastu.
Pistácie a mandle rozemeleme na jemno, přidáme cukr, extrakt, vodu a olej.
Vše řádně zamícháme.
Do menšího kastrolku nalijeme 400 ml mléka, přidáme vanilkovou dřeň i lusk,
 a přivedeme k varu. Scedíme, vrátíme zpátky do kastrolku.
 V míse smícháme žloutky, cukr a kukuřičný škrob.
 Nalijeme do mléka a mícháme tak dlouho než nám vznikne hustý pudink ( asi 15 minut ).
Stáhneme z plotny a vmícháme máslo. Dáme chladit do ledničky.

Těsto a plnění
Do většího kastrolku nalijeme mléko, vodu a přidáme máslo.
Vše přivedeme k varu, přidáme mouku s cukrem a solí.
 Mícháme tak dlouho, než se z těsta začne tvarovat koule a nelepí se na stěny kastrolku.
Stáhneme z plotny a po jednom vmícháváme vajíčka. Těsto plníme do cukrářského sáčku.
 Hladkou trezírovací špičkou (o průměru 1 cm) děláme "čárky" dlouhé 12 cm. 
Pečeme v předehřáté troubě na 190°C.
 Pečeme 8 minut v zavřené a pak asi 10-15 minut v pootevřené troubě.
Necháme vychladnout.

V míse smícháme máslo, pudink a pistáciovou pastu. Éclairs rozřízneme a plníme krémem.
Na potažení dáme rozehřát bílou čokoládu. V mikrovlnce nahřejeme fondán ( stačí půl minuty ).
Zpracujeme čokoládu, fondán, vodu a pastu jako těsto.
Mezi dva pečící papíry dáme fondán a vyválíme asi na 2 mm.
Krájíme z něj obdélníky 12 x 4 cm.
Tímto obdélníkem potáhneme horní část éclairs a dle potřeby zastřihneme nůžkami. :)
Fondán potřeme vodou a posypeme nasekanými pistáciemi.
Skladujeme v ledničce. 


Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za milý komentář. :)