čtvrtek 9. července 2015

CHLÉB PUMPERNICKEL

Tento tmavý chlebíček vás okouzlí svou chutí.
Je v ní něco nevšedního ... možná je to tmavá melasa, rozpustná káva nebo kakao.
Možná všechno dohromady... :)
Úplně nejlepší je plátek chleba s cottage sýrem a čerstvou bazalkou.
Doporučuji také kombinaci másla a uzeného lososa.


Recept

7 g sušených kvasnic
250 ml vlažné vody
lžička instantní kávy
1 a půl lžíce tmavé melasy

150 g žitné mouky
150 g hladké mouky
50 g kukuřičné mouky
45 g bulguru
2 lžíce holandského kakaa
2 lžičky kmínu
lžička soli

V misce smícháme kvasnice, kávu, melasu. Vše zalijeme vlažnou vodou a necháme vzejít kvásek.
Do jiné mísy dáme všechny druhy mouky, kakao, bulgur, kmín a sůl.
Přidáme kvásek a vypracujeme hladké těsto.
Zakryjeme utěrkou a necháme kynout asi hodinu. Troubu předehřejeme na 200°C. 
Těsto vyklopíme na vál a znovu zpracujeme. Vytvarujeme bochánek dlouhý asi 40 cm. 
Dáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme kynout alespoň 30 minut.
Chleba potřeme vodou, posypeme kukuřičnou moukou a uděláme pár šikmých zářezů.
Pečeme 5 minut, pak troubu ztlumíme na 180°C a pečeme dalších 20 minut. 
Necháme vychladnout.



2 komentáře:

  1. Dobry den,
    Pumpernickel byl vynikajici! Krasne nam provonel cely dum a skvele chutnal.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mám radost, že chutnal. :) A voní opravdu nádherně. :)

      Vymazat

Děkuji za milý komentář. :)