pondělí 23. června 2014

ŠVESTKOVÝ KOLÁČ

Na tento koláč jsem narazila úplnou náhodou, ale naše setkání bylo osudové.




Rády chodíme s kamarádkou do kavárny U Černého psa,
kde mají vynikající italskou čokoládu. 
Při jedné z návštěv jsme si ji také hned objednaly
 a byl nám k ní nabídnut domácí švestkový koláč. 
Řekly jsme si, proč ho nezkusit. Příliš jsem od toho ale nečekala. 
Po prvním kousku bylo však jasné, že je to láska na celý život.
A tak jsme jedly tak dlouho, až na talíři nebyl ani drobeček. 
Po příjezdu domů jsem na něj myslela a básnila jsem o něm kudy jsem chodila.
Až jsem objevila recept, o který se s vámi prostě musím podělit. 

Recept:

120 g půlených sušených švestek 
rum
150 g čokolády na vaření
20 g kakaa
50 g másla
170 g třtinového cukru
1 dcl horké vody
4 bílky
80 g hladké mouky
1 lžička mleté skořice


Nejdříve si rozpůlíme švestky a necháme je půl hodiny namočené v rumu.
Čokoládu, kakao, máslo, polovinu cukru a vodu necháme na kamnech rozpustit.
Směs necháme vychladnout. 
Z bílků vyšleháme tuhý sníh a přidáme do něj druhou polovinu cukru.
Do sněhu přimícháme mouku se skořicí, poté čokoládovou hmotu. 
Dortovou formu vymažeme máslem ( já na dno dávám ještě pečící papír ).
Švestky zatlačíme do těsta tak, aby nebyly vidět.
Zbylým rumem polijeme rovnoměrně těsto. 
Pečeme 55 - 60 minut v horkovzdušné troubě při 170°C.
Podáváme se šlehačkou. Bez ní to je sice také dobré, ale není to ono!



Upozorňuji, že tento koláč je velmi návykový.
 Po prvním upečení jsem ho pekla ještě třikrát po sobě, a to během jednoho týdne. :)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za milý komentář. :)