pondělí 23. června 2014

GRILIÁŠOVÉ LANÝŽE

Recept na griliášové lanýže jsem si dovezla z kurzu o čokoládě,
 o kterém jsem se již zmiňovala. 
Na rozdíl od čokoládových pralinek, jsou lanýže daleko jednodušší na přípravu. 
Také nezáleží na jejich tvaru. 
Je jedno jestli jsou malé, velké, kulaté, hranaté či šišaté. 
Pravý lanýž má také nepravidelný tvar. 
Já upřednostňuji však pravidelnější tvary. 

Čokoládové lanýže jsou také výborné jako dárek.
 Když naskládáte tuto sladkou dobrotu do pěkné krabičky a napíšete hezké věnování, 
komu by domácí bonboniéra neudělala radost ?!

Nejprve si vyrobíme domácí griliáš.


Recept

400 g krystalového cukru
mletá skořice
200 g lískových oříšků 

Lískové oříšky opražíme a necháme vychladnout.
Na litinovou pánev nasypeme krystalový cukr se skořicí a zahříváme do té doby, 
dokud cukr nezezlátne a nezkaramelizuje. 
Až se cukr rozpustí, přidáme oříšky a směs nalijeme na plech vymazaný máslem. 

Griliáš necháme ztuhnout, poté nalámeme a rozmixujeme na jemno. 

Nyní si připravíme čokoládovou ganache. 

Recept

180 ml smetany
450 g čokolády ( 55% )
griliáš

Smetanu zahřejeme a přidáme čokoládu. Rozmícháme do hladka. 
Čokoláda se musí lesknout. Přidáme 3/4 griliáše. 
Hmotu necháme ztuhnout, pak naplníme do cukrářského sáčku 
a na plech vyložený pečícím papírem děláme stejně velké placky ( ani malé ani velké ). 
Plechy dáme na chvíli do mrazáku.
 Z placek tvarujeme lanýže, zvolila jsem klasické kuličky, 
které obalíme ve zbylém griliáši. 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za milý komentář. :)